Verkoop- en leveringsvoorwaarden

Artikel 1: Toepasselijkheid

1.1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle tussen partijen gesloten en eventueel nog te sluiten overeenkomsten, strekkende tot verkoop en levering van zaken door Mh2o gevestigd te Zwaag ingeschreven in het handelsregister met vestigingsnummer: 000037432613. De partij die de onderhavige voorwaarden hanteert zal hierna worden aangeduid als “de leverancier”; de wederpartij van de leverancier zal worden aangeduid als “de afnemer”.

1.2. Afwijking van deze voorwaarden is slechts mogelijk, indien dat schriftelijk wordt overeengekomen.

1.3. Algemene voorwaarden van de afnemer gelden niet, tenzij deze schriftelijk door de leverancier zijn aanvaard.

Artikel 2: Aanbiedingen, bevestigingen en prijzen

2.1. Alle aanbiedingen en prijsopgaven zijn vrijblijvend, tenzij deze een termijn voor aanvaarding bevatten. Zij zijn gebaseerd op eventueel bij de aanvraag verstrekte gegevens.

2.2. Elke aanbieding is, tenzij uitdrukkelijk anders is vermeld, gebaseerd op uitvoering onder normale omstandigheden en gedurende werkdagen.

2.3. Afbeeldingen, beschrijvingen, tekeningen, ontwerpen, modellen, maten, gewichten, en kleuren van zaken in de door de leverancier verzonden bescheiden, alsmede verstrekte monsters beogen slechts een algemeen beeld van de producten en/of onderdelen van door de leverancier te leveren zaken en zijn niet bindend ten aanzien van de uitvoering van de te leveren zaken.

2.4. Tenzij anders overeengekomen is de leverancier gerechtigd om de kosten, welke zijn gemaakt om de aanbieding te doen, aan de afnemer in rekening te brengen indien geen overeenkomst met betrekking tot deze aanbieding wordt aangegaan.

2.5. Tenzij anders overeengekomen, wordt standaard documentatie, waaronder begrepen tekeningen, beschrijvingen, instructies en testcertificaten op verzoek kosteloos toegezonden.

2.6. Tenzij schriftelijk anders overeengekomen gelden de door de leverancier opgegeven prijzen voor levering af fabriek en zijn exclusief omzetbelasting en exclusief plaatsingskosten.

2.7. Tenzij schriftelijk anders overeengekomen wordt emballage, indien noodzakelijk, tegen kostprijs aan de afnemer doorberekend. De noodzakelijkheid van het gebruik van emballage staat ter beoordeling van de leverancier.

2.8. Prijsopgaven worden steeds gedaan op basis van de op het tijdstip van de overeenkomst geldende prijzen. Indien na het sluiten van de overeenkomst één of meer kostprijsfactoren (waaronder onder meer zijn te verstaan fabrieks- en/of importeursprijzen, invoerrechten, belastingen en accijnzen, premies, arbeidslonen, koersen van buitenlandse valuta etc.) een verhoging ondergaan, is de leverancier gerechtigd deze verhoging aan de afnemer in rekening te brengen. Indien de leverancier de overeengekomen prijs voordien wenst te verhogen, heeft de afnemer het recht de overeenkomst te ontbinden. De afnemer dient zich op dit recht tot ontbinding schriftelijk te beroepen binnen 14 dagen nadat de leverancier kenbaar heeft gemaakt de overeengekomen prijs te verhogen.

2.9. Mondelinge toezeggingen door en afspraken met ondergeschikten van de leverancier binden de leverancier niet voordat zij door de directie van de leverancier schriftelijk zijn bevestigd.

Artikel 3: Levering, risico en leverings- en reparatietijden

3.1. Opgegeven levertijden worden steeds bij benadering vastgesteld en zijn nimmer te beschouwen als fatale termijnen. Bij vertraging in de levering, dient de leverancier schriftelijk in gebreke te worden gesteld en moet de leverancier een redelijke termijn worden gegund om alsnog aan zijn verplichtingen te voldoen.

3.2. Zaken gelden ten aanzien van levertijd als geleverd wanneer ze voor verzending gereed zijn, één en ander nadat de afnemer daarvan schriftelijk in kennis is gesteld.

3.3. Indien de afnemer weigert de hem aangeboden zaken in ontvangst te nemen, of in geval de overeengekomen afroeptermijn door de afnemer niet in acht genomen wordt, zijn alle daaruit voortvloeiende kosten (onder meer vracht- en opslagkosten) voor rekening afnemer.

Artikel 4: Betalingsvoorwaarden

4.1. Tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen, moet betaling uiterlijk 30 dagen na factuurdatum geschieden, zonder dat enig beroep op verrekening of korting kan worden toegestaan, tenzij op de factuur anders staat vermeld.

4.2. Tenzij anders overeengekomen zal, ingeval van leveranties boven € 4.000,- de betaling van de overeengekomen prijs geschieden in twee termijnen: 50% uiterlijk binnen 8 dagen bij de totstandkoming van de overeenkomst; 50% uiterlijk binnen 30 dagen na levering.

4.3. Indien de afnemer niet binnen 30 dagen na factuurdatum, dan wel niet binnen de nader overeengekomen termijn heeft betaald, is de leverancier gerechtigd de vordering te verhogen met de wettelijke rente, ingaande 30 dagen na factuurdatum of de overeengekomen uiterste betalingsdatum, waarbij een gedeelte van een maand voor een volle maand wordt gerekend. Indien de afnemer in gebreke blijft met (tijdige) betaling, is de leverancier bovendien gerechtigd het door de afnemer verschuldigde bedrag te verhogen met incassokosten. De buitengerechtelijke incassokosten worden ten deze gesteld op ten minste 15% van het bedrag der vordering met een minimum van € 100,-.

4.4. Indien de afnemer niet, niet behoorlijk of niet tijdig voldoet aan enige verplichting, welke voor hem uit de met de leverancier gesloten overeenkomst mocht voortvloeien, alsmede in geval van faillissement, surseance van betaling, stillegging of liquidatie van het bedrijf van de afnemer, wordt de afnemer geacht van rechtswege in verzuim te zijn en heeft de leverancier te zijner keuze het recht, zonder ingebrekestelling of rechterlijke tussenkomst, ofwel de uitvoering van de overeenkomst gedurende maximaal zes maanden op te schorten, ofwel de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden, zonder dat de leverancier tot enige schadevergoeding of garantie gehouden is, onverminderd het recht van de leverancier om betaling te vorderen ter zake van de wel geleverde zaken en/ of ter zake van de reeds door de leverancier geleverde artikelen en onverminderd het recht om in verband met de opschorting of ontbinding van de afnemervergoeding te vorderen van schade, kosten of rente. In de hier genoemde gevallen is elke vordering welke de handeling in een te grote mate is weggenomen door beschadiging of onvoldoende onderhoud en hierdoor nieuwe aantastingsvlakken zijn ontstaan. 8.6. De garantie vervalt voorts bij toepassing van het materiaal in contact met zoutwater, brakwater of chemicaliën, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen.

4.5. Door de afnemer aan de leverancier gedane betalingen strekken achtereenvolgens ter voldoening van kosten, rente en vervolgens de hoofdsom van de oudste vordering.

Artikel 5: Annulering

5.1. Geheel of gedeeltelijke annulering door de afnemer van de door hem geplaatste opdracht/order kan alleen plaatsvinden met toestemming van de leverancier. Indien de leverancier akkoord gaat met de annulering, zulks zonder dat er sprake is van verzuim aan zijn zijde, heeft de leverancier steeds het recht op vergoeding van alle vermogensschade, zoals kosten en gederfde winst. Deze schadevergoeding wordt vast gesteld op ten minste 25% van de prijs (inclusief BTW) die de afnemer bij uitvoering van de overeenkomst aan de leverancier had moeten voldoen. In geval van gedeeltelijke ontbinding kan de afnemer geen aanspraak maken op ongedaan making van reeds door de leverancier verrichte prestaties en heeft de leverancier onverkort recht op betaling van de reeds door hem verrichte prestaties.

Artikel 6: Eigendomsvoorbehoud.

6.1. De afnemer wordt slechts onder opschortende voorwaarde eigenaar van de door de leverancier geleverde of nog te leveren zaken. De leverancier blijft eigenaar van de geleverde of nog te leveren zaken, zolang de afnemer de vorderingen van de leverancier terzake van de tegenprestatie van de overeenkomst of een gelijksoortige overeenkomst niet betaald heeft, waaronder begrepen vorderingen terzake van boete, rente en kosten.

6.2. De afnemer is, zolang hij bovenstaande vorderingen niet heeft voldaan, niet gerechtigd op de door de leverancier geleverde zaken een pandrecht of een bezitloos pandrecht te vestigen. Voorts is de afnemer zolang hij bovenstaande vorderingen niet heeft voldaan, niet gerechtigd om de geleverde zaken aard- en nagelvast in de grond of anderszins te bevestigen.

6.3. Ingeval de afnemer enige verplichting uit de overeenkomst met betrekking tot verkochte zaken jegens de leverancier niet nakomt, is de leverancier zonder ingebrekestelling gerechtigd de zaken terug te nemen. De afnemer machtigt de leverancier de plaats te betreden waar deze zaken zich bevinden. Alle kosten van terugname zullen ten laste van de afnemer worden gebracht.

Artikel 7: Reclameren

7.1. Zodra de zaken door de afnemer zijn ontvangen, dan wel de opdracht door de leverancier is uitgevoerd, dient de afnemer vast te stellen of de zaken in elk opzicht in orde zijn en of zij in overeenstemming zijn met de overeengekomen specificaties en eisen.

7.2. Eventuele reclameringen, zowel ten aanzien van geleverde zaken als ten aanzien van factuurbedragen, dienen binnen 14 dagen na ontvangst van de zaken, respectievelijk na ontvangst van de facturen, schriftelijk bij de leverancier te zijn ingediend onder nauwkeurige opgave van de feiten waarop de reclamering betrekking heeft, zulks met inachtneming van het in lid 3 van dit artikel bepaalde. Indien deze termijn zonder reclameringen is verstreken worden de zaken en facturen geacht te zijn geaccepteerd. Ingeval van gehele of gedeeltelijke ingebruikname van de zaken, worden deze beschouwd als door de afnemer geaccepteerd.

7.3. Eventuele reclameringen ten aanzien van direct waarneembare onvolkomenheden van geleverde zaken, kunnen slechts in aanmerking worden genomen, indien van de onvolkomenheden terstond aantekening is gemaakt op het vervoersdocument.

7.4. Kleine, niet essentiële onvolkomenheden, incl. kleine naleveringen, vormen geen reden voor de afnemer om goedkeuring te onthouden. Voornoemde gebreken zullen door de leverancier zo spoedig mogelijk worden hersteld.

7.5. Reclameringen, waaronder begrepen reclameringen ten aanzien van de garantieverplichtingen, geven de afnemer nimmer het recht nakoming van zijn verplichtingen jegens de leverancier op te schorten.

7.6. De afnemer verliest alle rechten en bevoegdheden die hem ten diensten stonden op grond van gebrekkigheid, indien hij niet binnen de hierboven vermelde termijn heeft gereclameerd en/of de leverancier niet de gelegenheid heeft geboden de gebreken te herstellen.

Artikel 8:

Garantie 8.1. Met in achtneming van de hierna gestelde beperkingen staat de leverancier in voor zowel de deugdelijkheid van de constructie van door hem geleverde zaken als voor de kwaliteit van de daardoor gebruikte materialen. De garantie houdt in dat de leverancier alle gebreken in materiaal en/of de constructie van de geleverde zaken, waarvan de afnemer bewijst dat zij binnen 10 jaar na levering als bedoeld in artikel 3 zijn ontstaan, uitsluitend of overwegend als direct gevolg van een onjuistheid in de constructie, dan wel ten gevolge van gebrekkige afwerking of gebruik van slecht materiaal, dan wel onjuiste uitvoering door de leverancier zullen worden hersteld c.q. geheel of gedeeltelijk zullen worden vervangen, zulks ter keuze van de leverancier, waarbij de met de garantiewerkzaamheden gemoeide materiaalkosten conform de navolgende percentages voor rekening van de leverancier zullen komen: 1e jaar 100%, 2e jaar 90%, 3e jaar 80%, 4e jaar 70%, 5e jaar 60%, 6e jaar 50%, 7e jaar 40%, 8e jaar 30%, 9e jaar 20%, 10e jaar 10%. Alle overige kosten, zoals transport-, reis- en (de-)en montagekosten, komen voor rekening van de afnemer.

8.2. Op geleverde gebruikte zaken wordt overigens geen garantie verstrekt, tenzij dit tussen partijen uitdrukkelijk is overeengekomen.

8.3. Ten aanzien van gebreken die geheel of ten dele het gevolg zijn van overheidsvoorschriften inzake de aard of de kwaliteit der toegepaste materialen, wordt geen garantie gegeven.

8.4. De garantie is niet van toepassing bij gebreken welke ontstaan door normale slijtage of doordat de van toepassing zijnde normen niet zijn toegepast, bij onzorgvuldig of oneigenlijk gebruik, vandalisme, onoordeelkundig onderhoud, bij ongelukken of onheil zoals brand- of waterschade, of indien zaken door derden, althans niet door de leverancier zijn gewijzigd, behoudens indien dit laatste met de leverancier uitdrukkelijk is overeengekomen.

8.5. De garantie vervalt indien de beschermende oppervlaktebe

8.7. De garantie is niet van toepassing op gebreken in de geleverde zaken die het gevolg zijn van montage en/of installatie, onderhoud of reparatie door derden, waaronder de afnemer.

8.8. Indien de leverancier ter voldoening van zijn garantieverplichtingen de zaken vervangt, worden de vervangen zaken eigendom.

8.9. De garantie geldt slechts, indien de afnemer aan alle verplichtingen jegens de leverancier heeft voldaan.

8.10. Kosten van herstel buiten het kader van deze garantie zullen door de leverancier volledig in rekening worden gebracht.

Artikel 9: Aansprakelijkheid

9.1. De leverancier is slechts aansprakelijk voor directe schade geleden door de afnemer, welke schade het rechtstreeks en uitsluitend gevolg is van schuld van (medewerkers van) de leverancier, met dien verstande dat voor vergoeding alleen in aanmerking komt die schade waartegen de leverancier verzekerd is, dan wel redelijkerwijze, gezien de in de branche geldende gebruiken, verzekerd had behoren te zijn.

9.2. De leverancier is behoudens grove schuld aan de zijde van de leverancier niet aansprakelijk voor indirecte schade (waaronder begrepen bedrijfs- en/of stagnatieschade) door welke oorzaak dan ook ontstaan.

9.3. Ingeval niettegenstaande de in artikel 9.2. vervatte aansprakelijkheidsuitsluiting enige aansprakelijkheid terzake van indirecte schade op de leverancier mocht rusten, dan zal deze in ieder geval beperkt zijn tot maximaal het netto factuurbedrag van die door de leverancier zaken ten aanzien waarvan de leverancier schadeplichtig is.

9.4. Adviezen en gegevens met betrekking tot te leveren zaken alsmede aanwijzingen tot het gebruik daarvan worden door de leverancier naar beste weten verstrekt. De leverancier aanvaardt door de juistheid van deze adviezen, gegevens en gebruiksaanwijzingen geen aansprakelijkheid. De gebruiksaanwijzingen dienen als richtlijnen en dienen onder de heersende omstandigheden door eigen proeven van de afnemer te worden bevestigd en getest.

9.5. Voor schade veroorzaakt door niet-ondergeschikten, ook door opzet of grove schuld, is de leverancier niet aansprakelijk.

9.6. De afnemer vrijwaart de leverancier volledig voor alle aanspraken van derden tot vergoeding van schade, zowel materiële als immateriële, welke deze derden mochten lijden in verband met de door de leverancier geleverde zaken. De medewerkers van de leverancier en door de leverancier ingeschakelde hulppersonen worden in deze eveneens als derden aangemerkt.

9.7. De vordering tot schadevergoeding en/of herstel en/of vervanging vervalt na verloop van 1 jaar nadat de schade en/of het gebrek door de afnemer is onderkend dan wel redelijkerwijs had kunnen worden onderkend.

Artikel 10: Overmacht

10.1. Als overmacht zal gelden elke omstandigheid buiten toedoen van de leverancier ontstaan, waardoor de normale uitvoering van de overeenkomst wordt verhinderd. Als dergelijke overmacht opleverende omstandigheden gelden in ieder geval het om welke reden dan ook in gebreke blijven met aflevering door de leveranciers van de leverancier, stakingen, uitsluitingen, verstoringen van energievoorzieningen, verkeersstoornissen, machinebreuk, maatregelen van overheidswege, alsmede de gevolgen hiervan, verlies of beschadiging tijdens transport, etc.

10.2. In geval van verhindering tot uitvoering van de overeenkomst ten gevolge van overmacht van de leverancier is de leverancier gerechtigd om zonder rechterlijke tussenkomst, hetzij de uitvoering van de overeenkomst voor ten hoogste 6 maanden op te schorten, hetzij de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden, zonder dat de leverancier tot enige schadevergoeding gehouden zal zijn. Gedurende de opschorting is de leverancier bevoegd en aan het einde daarvan is de leverancier verplicht te kiezen voor uitvoering dan wel voor gehele of gedeeltelijke ontbinding van de overeenkomst.

Artikel 11: Intellectueel eigendom

11.1. De met de afnemer gesloten overeenkomsten houden op geen enkele wijze overdracht van intellectuele eigendomsrechten (waaronder auteursrechten, octrooirechten, merkrechten, modelrechten en/of andere rechten) aan de afnemer in. Openbaarmaking en/of gehele of gedeeltelijke overname, bewerking en/of verveelvoudiging op welke wijze dan ook of enige andere wijze van beschikking, enige ter kennis brenging aan derden daaronder begrepen, kan niet plaatsvinden, dan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de leverancier.

11.2. De afnemer staat ervoor in, dat de leverancier door het uitvoeren van enige aan hem verstrekte opdracht geen inbreuk maakt op rechten van intellectuele eigendom van derden. De afnemer vrijwaart de leverancier voor alle aanspraken die terzake hiervan worden gemaakt. De afnemer zal de leverancier alle kosten, schade en rente vergoeden die het gevolg zijn van enige inbreuk.

Artikel 12: Overdracht van rechten

12.1. De leverancier is gerechtigd om de met de afnemer gesloten overeenkomst over te dragen aan een derde. De afnemer verleent bij voorbaat toestemming voor een dergelijke overdracht.

Artikel 13: Toepasselijk recht en forumkeuze

13.1. Op alle aanbiedingen en overeenkomsten met de leverancier is met inachtneming van deze voorwaarden uitsluitend Nederlands recht van toepassing.

13.2. De toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag is uitdrukkelijk uitgesloten.

13.3. Alle geschillen voortvloeiende uit aanbiedingen en overeenkomsten, hoe dan ook genaamd, zullen worden onderworpen aan het oordeel van de burgerlijke rechter die bevoegd is in de vestigingsplaats van de leverancier, tenzij wettelijke bepalingen zich daartegen verzetten. leverancier op de afnemer heeft, dadelijk en ineens opeisbaar.