spelen met water

Waterspeelplaatsen zijn in de regel op speelplaatsen de grote trekkers voor kinderen. Niet raar want als er iets is dat kinderen urenlang kan bezighouden dan is het wel water, zand en stenen. Een waterspeelplaats voegt een dynamisch element toe aan speelplaatsen, het is beïnvloedbaar en niet statisch als zoveel speeltoestellen. Het geeft kinderen de kans om veranderingen aan te brengen aan hun omgeving.

Het water op de speelplaats kan van veel plekken komen, maar het gebruik van een handpomp is aan te raden. In tegenstelling tot een kraan of een elektrisch of wind aangedreven pomp, zet een handpomp aan tot bewegen en bewegen is gezond! Hiernaast is er ook het educatieve aspect van het oppompen van water: water is niet iets vanzelfsprekends, er moet moeite voor gedaan worden.

Een waterspeelplaats geeft unieke kansen om spelen en educatie te koppelen aan een project in klimaatadaptatie. Buffering, infiltratie én hergebruik van regenwater liggen daarbij het meest voor de hand.

Welk water er gebruikt wordt is afhankelijk van de locatie en mogelijkheden, meest gebruikt zijn; grondwater, oppervlaktewater, regenwater en leidingwater. De meeste hiervan zijn in de regel niet van dezelfde kwaliteit als leidingwater en dus ook geen drinkwater. Het hoort ook bij het leerproces dat al het water niet per definitie drinkwater is. Het gebruik van leidingwater, is duurder en meer milieubelastend. Maar ook veiliger als het om de waterkwaliteit gaat. Dit maakt leidingwater een goede keuze voor speelplaatsen bestemd voor de allerkleinsten of op plaatsen waar ander water niet van voldoende kwaliteit te vinden is.

Image module
Image module
Image module
Image module
Image module
Image module

Water moet stromen en daarom is het aan te raden de bron op een hoger punt als de directe omgeving te plaatsen. Bedenk waar het water heen zal stromen en hoe het afgevoerd kan worden, zodat er geen ongewenste vijvers en plassen en/of schade aan bouwwerken of vegetatie ontstaan.

Het is gemakkelijk om allerlei kanalen en goten te bedenken om de waterstroom te geleiden. Het allerleukste is echter om dit aan het water en de kinderen over te laten. Voorzie in zand, stammen en stenen en laat kinderen daarmee zelf leren over dammen, stuwen en waterbeheersing. Met zand en water samen kun je kastelen met grachten bouwen, en het zal dan ook niet lang duren voordat er complete bouwwerken en delta’s ontstaan.

Image module